loader image

Artrose aan heup en/of knie

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen slechter wordt. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel en pijnloos kan bewegen. Bij artrose raakt het gewrichtskraakbeen beschadigd, kan zich niet herstellen en kan zelfs helemaal verdwijnen. Het gewricht kan schokken minder goed opvangen en bewegen gaat moeilijker. Het gewricht kan uitsteeksels vormen, dikker worden en een andere vorm krijgen. Er kunnen ook ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Het gewricht wordt dan behalve pijnlijk ook warm en gezwollen.

 

De fysiotherapeut begint met een eerste gesprek en een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut u het beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien hoe uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.

Bij dit eerste gesprek wordt ook de diëtist betrokken omdat ook voeding van invloed is op de ontwikkeling van uw artrose. Overgewicht kan bijvoorbeeld de klachten van artrose versterken. U ontvangt in dit eerste gesprek ook een advies hoe u een gezonde leefstijl kunt bereiken.

Elke dag verantwoord bewegen

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat bewegen in combinatie met een gezonde leefstijl ervoor zorgt, dat mensen langer kunnen participeren en minder beperkingen ervaren. Daarnaast kan een dure gewrichtsvervangende operatie uitgesteld of voorkomen worden.

Speciaal voor mensen met artrose is het “Da Costa-beweegprogramma artrose aan heup en/of knie” ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een fysiotherapeut, die er speciaal voor opgeleid is en daarmee u goed kan begeleiden tijdens het doorlopen van het programma. Uw begeleiding is in goede handen.

Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut en diëtist om verantwoord en gezond te bewegen en te leven. Het programma zorgt voor minder stijfheid, verbeterde conditie en gezondheid en vooral meer plezier in bewegen!

Drie stappen naar gezond bewegen

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut en/of diëtist. Verder is het programma in groepsverband met mensen die ook bekend zijn met artrose. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen. Het programma duurt in totaal drie maanden (twaalf weken) en bestaat uit drie stappen:

Wanneer u de eerste stap zet, ontvangt u thuis alle informatie en een korte vragenlijst.

De ingevulde vragenlijst neemt u mee naar uw eerste gesprek. Nadat de fysiotherapeut de vragen en antwoorden met u heeft doorgenomen, worden de testonderdelen doorlopen.

De testonderdelen zijn: een conditietest en een aantal fitheidstesten. Op basis van de informatie uit de testen kan uw fysiotherapeut u adviseren deel te nemen aan het beweegprogramma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist.
De diëtist zal met u bespreken hoe en wat u eet en geeft u als het nodig is tips.

Na uw eerste gesprek en testen kunt u eventueel instromen in het beweegprogramma. In twaalf weken doorloopt u een schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Het programma artrose is te verdelen in de volgende onderdelen:

 

a) Informatie en voorlichting

U ontvangt o.a. informatie en voorlichting over artrose en een gezonde leefstijl.
Het belangrijkste in het programma is dat u weer plezier krijgt in een actieve en gezonde leefstijl. Daar zorgt u samen met uw fysiotherapeut en/of diëtist voor.

b) Uw persoonlijke programma

U stelt in overleg met uw fysiotherapeut en/of diëtist vast wat u aan het einde van het programma wilt bereiken. Het trainingsprogramma wordt hierop afgestemd.

 c) Informatie en inspiratie: individueel en in de groep

Tijdens het programma vinden er op verschillende momenten individuele gesprekken plaats.

Daarnaast woont u een aantal groepsbijeenkomsten bij. Tijdens de groepsbijeenkomsten krijgt u ook informatie over bewegen en gezondheid. Ook kunt u ervaringen uitwisselen over het programma en kunt u elkaar steunen en motiveren.
In dit deel is ook de diëtist betrokken zijn wanneer voeding of overgewicht aan de orde zijn.

Tijdens het programma artrose heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Na twaalf weken kijkt uw fysiotherapeut en/of diëtist samen met u naar de resultaten van het programma. U leert bijvoorbeeld welke vormen van bewegen het beste bij u passen wat voor u mogelijk is en hoe u een gezonde leefstijl kunt volhouden.

 

Advies:

  • Volg het beweegprogramma artrose.
  • Beweeg (wandel, fiets of zwem).
  • Eet gezond voor een goed gewicht.
  • Houd uw conditie op peil.
  • Vermijd plotselinge/schokkende bewegingen.
  • Vermijd zware belasting van heup of knie.
  • Pas op met tillen en sjouwen.
  • Verander regelmatig van houding.
  • Draag schoenen met schokabsorberende zolen.

 

Vergoeding

Het artroseprogramma wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Met de adviezen van de diëtist kunnen mensen aan de slag om gewichtsvermindering te realiseren. Na 12 weken kunt u de training voortzetten, of in het reguliere sportaanbod verder. Er is immers een goede basis gelegd.

 

Meer weten:

Neem contact op met uw huisarts of met één van de fysiotherapiepraktijken die bij FleGel is aangesloten. Deze kunt u vinden op onze website (www.zorggroepflegel.nl/aangesloten-praktijken).