loader image

COPD

Wat is COPD?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Als u COPD heeft, ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn; u heeft minder zuurstof. Normale activiteiten als traplopen, boodschappen doen of aankleden kunnen lastig zijn. Naast problemen in dagelijkse activiteiten kunt u bij COPD last hebben van benauwdheid, hoesten en ophoesten van slijm, verminderde spierkracht, sneller klachten van vermoeidheid, kortademigheid en gewichtsverandering.

In een intake vooraf worden uw wensen en mogelijkheden in kaart gebracht. Daarna worden uw conditie en kracht gemeten. Door middel van een trainingsprogramma op maat gaat u samen met de fysiotherapeut aan de slag om uw conditie en spierkracht op peil te houden of te verbeteren. Ook krijgt u advies en tips over het ophoesten van slijm en krijgt u ademhalingstechnieken aangereikt om ervoor te zorgen dat u minder snel benauwd wordt. Bij iedere training wordt u begeleid door de fysiotherapeut die gespecialiseerd is op het gebied van mensen met COPD.

De diëtist zal samen met u kijken naar uw Body Mass Index (BMI; verhouding tussen lengte en gewicht van een persoon) en uw vet- en spiermassa. Deze worden bepaald aan de hand van een meting. Deze scores zeggen namelijk iets over uw gezondheid en kunnen door aanpassingen in de voeding verbeterd worden. Ook zal uw voeding worden doorgenomen om te kijken of deze volwaardig is. Bij COPD is het belangrijk dat uw voeding voldoende energie, eiwit en vitamines bevat. Hierna krijgt u dan adviezen waar u thuis mee aan de slag kunt.

Wanneer u belemmeringen ondervindt van uw COPD tijdens dagelijkse activiteiten is het raadzaam een ergotherapeut voor een huisbezoek in te schakelen. De ergotherapeut kijkt samen met u of deze activiteiten misschien op een andere, minder energie vragende manier gedaan kunnen worden. Daarnaast kan de ergotherapeut een rol spelen bij het leren omgaan met verminderde energie, het overwinnen van bewegingsangst en het (blijven) deelnemen aan sociale activiteiten. Ook kan een ergotherapeut advies geven over het gebruik van hulpmiddelen en/of inzetten van aanpassingen in huis.

Multidisciplinaire samenwerking

Wij zijn een netwerkgroep COPD rondom het ziekenhuis Sint Jansdal. Daar werken we nauw samen met diëtisten, huisartsen, praktijkondersteuners, longartsen en longverpleegkundigen. Hierdoor waarborgen wij de kwaliteit van de therapie en stellen we een zorgprogramma op maat samen. Onze ergotherapeuten kunnen u, indien nodig, helpen om de beperkingen die u thuis ondervindt in kaart te brengen en te verhelpen.

//flegelnet.nl/wp-content/uploads/2018/01/COPD-longen.png