loader image

OSAS leefstijl programma

10.000 stappen voor een gezonder leven!

Stappen tellen is leuk!
Brits onderzoek heeft aangetoond dat de helft van het aantal mensen dat een stappenteller gaat dragen, deze twee jaar later nog steeds gebruikt. 93% is er blijvend meer door gaan bewegen.

Leefstijlprogramma bij OSAS

U bent door uw medisch specialist verwezen voor deelname aan het OSAS leefstijlprogramma. In deze folder leest u meer over dit programma en wat dit voor u kan betekenen.

U heeft samen met uw specialist besproken, waarom aansluitend op de diagnose OSAS, een aanpassing van uw leefstijl nodig is.

OSAS komt vaker voor bij mensen die te zwaar zijn dan bij mensen met een normaal gewicht. Daarom is het onder andere belangrijk af te vallen door meer te bewegen en uw voedingspatroon aan te passen.

10.000 stappenplan

De aanpak bestaat uit een individueel programma met een persoonlijk leefstijl doel. Dit doel is simpel: minimaal 10.000 stappen per dag.
Met 10.000 – 14.000 stappen per dag voldoet u aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen en verbruikt u ongeveer 2.000 calorieën.

Intake

Het traject start met een intake uitgevoerd door een fysiotherapeut en een diëtist. Tijdens deze intake wordt een fitheidstest gedaan en wordt uw eetpatroon in kaart gebracht.  Na afloop ontvangt u een persoonlijk leefstijl advies en wordt samen met u een plan opgesteld.

https://usercontent.one/wp/flegelnet.nl/wp-content/uploads/2018/01/OSAS-wandelen-343x522.jpg?media=1697448414
Programma

Het traject start met een begeleid beweegprogramma onder leiding van een fysiotherapeut. Met de diëtiste bespreekt u uw eetpatroon en wat daarin veranderd kan worden.
Ondertussen gaat u door met het doel om minimaal 10.000 stappen per dag te zetten.

Een jaar lang begeleiding

Gedurende twaalf maanden krijgt u begeleiding en ondersteuning bij het uitvoeren van uw persoonlijk plan.

Tussentijds zal de fysiotherapeut of diëtist de voortgang met een meting volgen en als het nodig is uw plan aanpassen.

Het doel is dat u gedurende dit traject leert uw aangepaste leefstijl zelf te onderhouden.

Elke deelnemers ontvangt tegen een  eigen bijdrage een digitale stappenteller (Garmin Vivofit) en kan gebruik maken van een (digitaal) leefstijl dagboek. Een stappenteller maakt u bewust van hoe actief u werkelijk bent op een dag.

Gaat het niet naar wens of zijn er complicaties dan kan er direct contact gelegd worden met uw medisch specialist

Samenwerking ziekenhuis Sint Jansdal.

Ziekenhuis Sint Jansdal in Hardewijk, de huisartsen zorggroep Medicamus en paramedische zorggroep FleGel zijn een samenwerking aangegaan voor het OSAS leefstijl programma..
Dit betekent dat u in uw eigen woonplaats een leefstijl programma kunt volgen.
De bij “FleGeL” aangesloten praktijken handelen volgens dezelfde methode. Het is  dan voor patiënt, arts en behandelend en begeleidend therapeut duidelijk en inzichtelijk wat er gedaan wordt en hoelang het gaat duren.

Verwijzing en vergoeding

U wordt door de medisch specialist doorverwezen naar uw huisarts of praktijk ondersteuner. Deze verwijst u door naar een bij FleGel aangesloten fysiotherapie praktijk.

Voor het maken van een afspraak kunt u op praktijken de praktijk bij u in de buurt vinden of vraag het overzicht van de praktijken bij uw OSAS verpleegkundige.

De vergoeding van het traject is afhankelijk van uw zorgverzekering.
Tijdens de intake kunnen wij u exact laten weten welke kosten door de verzekering wordt betaald en wat uw eventuele eigen bijdrage is.